10 February 2017

Alhamdulillah, Hanya Sebotol Penyakit TIBI Sembuh

Ingat lagi masa sekolah seorang kawan Farah kena TIBI. Sampai tak datang sekolah. Memang tak boleh datang sekolah , kena kurung.. Hampir sebulan lebih juga laa tak datang sekolah.. 

Ubat jangan ceritalah. Memang banyak kena telan. Kesian. Tapi tak dapat nak tolong. Yelah time sekolahkan. Tak tahu nak tolong macam mane.

Apa Itu Penyakit Tibi?


Penyakit Tibi ini adalah berpunca dari kuman tibi yang dipanggil Mycobacterium tuberculosis.

Dia ni adalah sejenis bakteria. Sebab itulah dinamakan TB yang membawa maksud tuberculosis.

Kuman tibi biasa menyerang paru-paru tapi ada kala boleh menyerang bahagian lain juga seperti otak, jantung, tulang belakang, tulang, buah pinggang dan sebagainya.

Cara Nak Kesan Jangkitan Penyakit Tibi


Kebiasanya kalau kita batuk berkahak yang berlarutan, doktor akan memeriksa kahak itu samada anda dijangkiti tibi atau tidak.


Pihak hospital boleh melakukan x ray pada anda untuk mengesan sesuatu yang ganjil pada bahagian dada dan paru-paru.

Ujian Mantoux adalah salah satu ujian untuk mengesan tibi. Biasanya pihak hospital akan mencucuk protein tuberkulin di bawah kulit pesakit.

Selepas 3 hari, doktor akan melihat tindak balas yang berlaku. Jika ada tanda melepuh yang lebih dari 1cm pada kulit anda, maka kemungkinan besar anda positif tibi.


Namun jika tiada tanda melepuh, insyaAllah anda selamat dari tibi.

Langkah Mencegah Tibi  • berikan suntikan BCG pada bayi baru lahir
  • bagi yang bekerja sebagai petugas merawat pesakit tibi, pakailah topeng N95 untuk mengelakkan anda terkena kuman tibi.
  • segera ke hospital jika batuk lebih 2 minggu
  • membiarkan banyak cahaya matahari masuk ke dalam rumah kerana ia berupaya membunuh kuman tibi.
  • pastikan pengudaraan udara yang baik di rumah anda.

Farah nak berkongsi cara rawatan alternatif yang mungkin boleh dicuba di samping buat rawatan hospital.Jom Ikhtiar Vivix : 011 277 94946

7 Perkara Yang Ibu Menyusu Perlu Belajar

Assalamualaikum Indahnya menjadi seorang ibu yang berjaya menyusukan anaknya enam bulan secara eklusif dan di teruskan sehingga usia dua t...

Popular Posts