29 October 2018

3 Teknik Pam Bantu Tambah Susu Ibu

Assalamualaikum.

Hari ini Kecik nak share cara pam yang paling berkesan untuk tambah susu badan dengan cepat dan mudahh.

Sesuai untuk ibu yang nak kembali bertugas untuk buat stok susu untuk di bekalkan kepada pengasuh.

Selamat mencuba tauuu ibu semua.


Teknik Pam Bantu Tambah Susu Ibu


#1 . Praktikkan Power Pumping untuk Bantu Tambah Demand

Power pumping adalah teknik untuk meransang payudara anda untuk menghasilkan satu permintaan yang lebih tinggi terhadap penghasilan susu yang lebih banyak. 

Ia dilakukan untuk meniru kekerapan penyusuan bayi yang mengalami peralihan bulan atau lebih dikenali sebagai ‘growth spurt’ yang mana kehendak bayi menyusu akan menjadi kebiasaanya lebih tinggi berbanding situasi normal secara berkelompok (cluster-like manner).

Cara lakukan Power Pumping klik >> POWER PUMPING


#2 . Pam atau Perah Sambil Menyusukan Bayi

Tandem nursing dan pumping, atau menyusukan bayi sambil memerah susu dapat meningkatkan refleks pengeluaran susu kerana kedua-dua payudara anda bekerja dengan serentak. 

Jadi, payudara anda akan berjaya untuk dikosongkan dengan lebih efisien. Teknik ini juga sangat berkesan untuk membantu untuk meningkatkan demand (permintaan susu) dan seterusnya meningkatkan kadar penghasilan susu anda.


#3 . Pam atau Perah Selepas Sesi Penyusuan

Dengan mempraktiskan pam atau perah selepas sesi penyusuan berupaya untuk memberi isyarat kepada badan ibu supaya menghasilkan lebih banyak susu. 

Ini juga memastikan payudara susu anda dapat dikosongkan dengan sempurna selepas sesi penyusuan.

Ibu boleh praktikkannya dalam masa 30 mins – 1 jam selepas menyusu adalah waktu yang terbaik. Sebaiknya jangan menunggu lama selepas menyusu bagi memerah. Pam ekstra 10 – 15 mins setiap payudara untuk bantu rangsang demand anda!


Okey sekian sahaja 3 teknik pam mudah yang boleh membantu merangsangkan lagi penghasilan susu ibu. 

Teruskan usaha untuk perjalanan penyusuan ibu semua. Kecik doakan ibu semua di murahkan rezeki menyusu . 

Klik >> LIMA POSISI MENYUSU YANG SELESA

Klik >> SET MENYUSU TERBAIK 



❤ Sharing With Love ❤

Kecik


ID 1116479

26 October 2018

Vitamin C Bantu Elak Dan Pulihkan Ulser

Apabila berlaku ulser, seseorang akan mengalami beberapa tanda seperti bengkak-bengkak kecil yang pedih di bahagian mulut terutamanya di sekitar lidah, dinding mulut, lelangit atau tekak.



Bengkak tersebut berwarna keputih-putihan atau kelabu dan terdapat lingkaran merah sekitarnya.

Ulser amat memedihkan dan kadangkala kesakitan dialami memberi kesan produktiviti seharian. Bagi jangkitan yang teruk, ia datang bersama demam dan kelesuan.

Kalau nak berikhtiar bagi masalah ulser ni apa kata cuba je vitamin c


❤ Sharing With Love ❤

Kecik


ID 1116479


WhatsApp : 01127794946



25 October 2018

5 PETUA MUDAH TAMBAH SUSU BADAN SUPAYA ANDA TAK PERLU TOP UP SUSU FORMULA

Assalamualaikum

Urusan menyusukan bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Nampak mudah tetapi sangat lah sukar untuk dilaksanakan.

Setiap pengalaman menyusu pastinya berbeza-beza. Hanya perlu usaha dan belajar untuk kita mencapai tahap penyusuan yang lebih baik.

Seperti Kecik sendiri, penyusuan anak yang sulung mengalami cabaran tersendiri iaitu masalah puting payudara pendek.

 Puting Ibu Pendek Boleh Menyusukan

Anak kedua pula, juga ada cabaran juga. Tapi pengalaman diri sendiri dan pengalaman ibu-ibu lain banyak membantu Kecik dalam urusan penyusuan anak kedua.

Apa juga cabaran yang ibu hadapi, jangan mudah mengalah dan teruskan usaha. Jangan terlalu fikir sampai kita hilang fokus untuk menyusukan.

Hari ini Kecik share petua mudah yang ibu boleh lakukan sebagai usaha untuk menyusukan bayi. 



5 PETUA MUDAH TAMBAH SUSU BADAN


#1. Kerap menyusu


Semakin kerap ibu menyusukan bayi, semakin banyak susu akan terhasil. Jadi, galakkan bayi untuk lebih kerap menyusu. 

Penyusuan di antara 10 hingga 12 kali atau lebih dalam tempoh 24 jam akan merangsang hormon prolaktin yang menghasilkan lebih banyak susu. 

Jadi ibu-ibu semua jangan komplen ye bila bayi sekejap-sekejap nak menyusu. Kerana ianya sangat bagus utk meningkatkan penghasilan susu. Konsep susu ibu ini based on "demand and supply". Kalau baby nak menyusu, bagi saja....=)

#2. Amalan tradisi


Petua orang lama mengamalkan pemakanan tertentu bagi menambah susu. Ia tidak terhad kepada masyarakat Melayu sahaja. 

Kaum Cina dan India turut menggunakan kaedah yang sama. Antara jenis makanan yang dipercayai menambah susu ialah, ulam-ulaman (pegaga, peria, raja, turi, betik, jantung pisang batu dan lain-lain), lobak putih, ikan yu dan banyak lagi.


#3. Makanan herba


Terdapat beberapa jenis rempah yang biasa digunakan dalam masakan harian membantu menambah pengeluaran susu. 

Paling popular ialah halba. Selepas dibeli, cuci halba dengan sempurna dan keringkan. Kemudian simpan di dalam bekas bertutup dan makan sesudu halba setiap hari. Antara herba lain ialah jintan hitam. Cara pengambilannya sama seperti halba.



#4. Minum air ikut keperluan

Selain daripada pemakanan yang berkhasiat, air juga perlu cukup. Untuk hasil optimum ambillah air masak 2-3liter sehari. 

Paling penting anda harus minum air kosong mengikut keperluan tubuh. Selain air kosong, anda juga boleh minum minuman lain seperti susu, air kacang soya dan jus oren segar. Soya berupaya meningkatkan penghasilan susu kerana ia mengandungi kandugan protein yang dapat membantu dalam penghasilan susu ibu.


#5. Posisi yang betul


Dapatkan posisi yang betul setiap kali menyusukan bayi. Paling utama, anda perlu memastikan bayi melekap dengan betul. Jika anda menghadapi masalah untuk mendapatkan posisi yang betul, dapatkan tunjuk ajar daripada jururawat, doctor atau pakar laktasi tentang teknik dan posisi yang berkesan.



Ini adalah antara 5 Petua Mudah Tambah Susu Badan yang ibu boleh amalkan. Semoga ia bermanfaat buat ibu semua. 

Yang paling utama adalah jaga pemakanan kita, kerana apa yang kita makan itulah yang anak kita akan dapat. 

Kandungan utama dalam susu ibu adalah protein, kalsium dan air. Maka banyakkan pengambilan protein, kalsium dan air dalam diet seharian.


Klik >> CARA POWER PUMPING 

Klik >> LIMA POSISI MENYUSU YANG SELESA

Klik >> SET MENYUSU TERBAIK 


❤ Sharing With Love ❤

Kecik


ID 1116479


WhatsApp : 01127794946


24 October 2018

Pengambilan Vitamin C Bukan Sahaja Untuk Masalah Kulit

Assalamualaikum

Ramai orang yang keliru dengan fungsi vitamin c. Ada yang tanya kenapa pula mereka perlu ambil vitamin c sedangkan mereka tak ada masalah kulit .

Untuk pengetahuan, vitamin c bukan saja diambil untuk masalah kulit ya. Malah, vitamin c ada banyak sangat manfaatnya selain untuk kulit.

Vitamin C merupakan vitamin paling popular dari vitamin lain. Badan kita guna banyak vitamin C dari hujung rambut hingga hujung kaki sebab ia penting untuk tumbesaran dan baiki sel.

KEBAIKAN VITAMIN C PADA BADAN


  • Imunisasi / Daya Tahan Badan
  • Mengurangkan simptom demam dan selsema
  • Tinggi Antioksida
  • Mengawal tekanan darah tinggi
  • Membantu penyerapan Iron dengan lebih sempurna


KEBAIKAN VITAMIN C PADA KULIT


  • Perlindungan dari matahari
  • Penghasilan kolagen
  • Melindungi dari perubahan warna kulit
  • Penyembuhan luka - bersalin
  • Mencerahkan kulit
  • Menghilangkan jerawat


KEBAIKAN VITAMIN C PADA RAMBUT



  • Meningkatkan Pertumbuhan Rambut
  • Melawan kelemumur
  • Mengurangkan Keguguran Rambut.
  • Membantu melebatkan Rambut 
  • Mengelakkan daripada uban


Dalam 1 biji vitamin C Shaklee, ada 500 mg. Katakan kita makan sebiji pada pukul 1, maka sampai pukul 6 petang lah vitamin C masih dibekalkan ke dalam darah.

Jadinya, setiap masa sel-sel ada bekalan Vitamin C untuk bekerja dalam tubuh.

Sebotol vitamin c shaklee mempunyai 180biji . Maka ianya adalah untuk kegunaan 6 bulan. 

Apa lagi.. Jom dapatkan Vitamin C Shaklee anda hari ini.  Whatsapp Kecik untuk belian Vitamin C dengan harga promosi ..



❤ Sharing With Love ❤

Kecik


ID 1116479


WhatsApp : 01127794946

23 October 2018

Masih Mencari MilkBooster Yang Terbaik.? Meh Baca

Assalamualaikum

Ibu-ibu masih mencari milkbooster yang terbaik untuk ibu-ibu? 

Pilihan yang terbaik untuk ibu menyusu semua semestinya Set Penyusuan Shaklee.

Boleh terus di ambil selepas sahaja bersalin, tidak menjejaskan bayi. Malah boleh membantu menurunkan bacaan kuning bayi. InsyaAllah.


Kecik juga dah pun amalkan set menyusu shaklee ini sejak 2013 lagi..

Jom tengok beberapa testimoni ibu-ibu yang sudah pun amalkan set menyusu shaklee ini.


Testimoni Set Menyusu Shaklee



Saya amalkan minum ESP SHAKLEE sejak pregnant dan berpantang. Kini anak saya baru berusia lima bulan dan stok susu hampir memenuhi deep freezer.


Saya berkenalan dengan ESP Shaklee semasa pregnant anak kedua dan menyusu anak pertama. Memang ajaib, lepas consume yang saya perasan, anak mengemping lagi. Menyusu sekejap dah lena. Yang bestnya malam-malam tak perlu nak bangun dua tiga kali untuk menyusu. Anak shaklee memang lain dari yang lain. Tembam dan behave. Senang nak handle.


saya sebenarnya amik esp dan alfalfa shaklee time anak no dua lagi. Susu memang alhamdulillah meriah dan pekat. Anak saya menyusu badan sehingga usia dua tahun. 


dah tiga minggu try dan sangat berpuas hati dengan shaklee.
first sebab badan jadi sihat dan cergas walaupun dalam pantang tak cukup tidur layan baby.

2nd, susu lebih pekat. awal-awal 20oz sehari. sekarang dapat 30-30oz sehari.

shaklee the best.






❤ Sharing With Love ❤

Kecik


ID 1116479


WhatsApp : 01127794946

3 Teknik Pam Bantu Tambah Susu Ibu

Assalamualaikum. Hari ini Kecik nak share cara pam yang paling berkesan untuk tambah susu badan dengan cepat dan mudahh. Sesuai untuk ib...

Popular Posts