Emak Lebih Cergas,Sihat Lepas Amalkan Vivix. Kadar Kolestrol Turun, Ubat Darah Tinggi Tak Perlu Makan Lagi.

Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui dalam edaran darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati.
bahaya-kolesterol-pada-badan


Bila sebut kolesterol ni, semua orang pun takut kan? Mana taknye, dia sangat berkaitan dengan penyakit-penyakit kardiovaskular (sakit jantung), stroke dan sebagainya.





Pentingnya Kolestrol

Kolestrol penting untuk pembinaan membran sel. Membran sel ni kerjanya melindungi sel kita & mengawal aktivti keluar-masuk macam2 benda ke dalam sel kita.


  • untuk metabolisma vitamin2 larut lemak —> A, D, E, K
  • untuk penghasilan hormon
  • untuk penghasilan jus hempedu.


Justeru badan kita kena ada kolesterol, TETAPI dalam kuantiti seperti di bawah:-

LDL (kolesterol jahat) —> tidak melebihi 2.6 mg/dL
HDL (kolesterol baik) —-> mesti lebih dari 1 mg/dL
Jumlah total kolesterol —-> mesti KURANG dari 5 mg/dL


Faktor yang menyumbang kepada tingginya kolesterol seseorang:-


  • pemakanan. yang ni yang paling dominan lah kalau kita kat malaysia ni. syurga makanan katanya.
  • stress
  • merokok
  • hati yang tidak sihat. bukan sakit hati kat orang (pun boleh jadi juga kalau sampai stress) tapi liver problem.
  • pengambilan alkohol & ubat2an yang tidak dikawal (misalnya asal sakit je makan ubat walaupun tanpa preskripsi).
Directly kita dapat kolesterol dari makanan kita, dan dari hati. Hati akan release kolesterol bila kita makan makanan yang mengandungi trans fat&lemak tepu. Dan juga bila ada sel kita rosak, hati akan release kolesterol untuk kerja-kerja penyembuhan.

Bila kita stress pun hati akan rembeskan kolesterol. Kalau kita tidak kawal , hati kita terus supply kolesterol ke dalam blood stream… hmmm, masa itu walaupun jaga makan tetap kolesterol tinggi juga.

Badan kita ni perlukan penjagaan yang holistik atau keseluruhan. Kita tidak boleh nak jaga satu part je, part lain kita biar. Semua sekali kena jaga.

Check paras kolesterol masing-masing, pasangan, ibu bapa dan sesiapa yang rapat dengan kita, kalau skala mereka tidak menepati paras kolesterol yang sihat, cepat-cepat amalkan vitamin @ supplement yang boleh membantu mengawal kadar kolesterol dalam badan. Cegah sebelum terlambat..:)




Agen penghapus Kolesterol Shaklee boleh membantu anda menyelesaikan masalah kolestrol dalam badan.

Untuk memudahkan anda membuat pilihan dan mengikut bajet anda, Hubungi saya suapaya saya boleh membantu anda menyediakan SET yang sesuai dan terbaik untuk anda.

Agen Penghapus Kolesterol.jpg

Wassup : 011 277 94946