09 January 2017

Awas Jika Anda Buang Air Besar Kurang 3 Kali Seminggu

Sembelit berlaku apabila seseorang membuang air besar kurang tiga kali seminggu.

Sifat najis akibat sembelit tidak semestinya bersifat keras, kering dan berketul. Ramai penghidap sembelit perlu meneran bagi mengeluarkan najis tersebut.

Sembelit menyebabkan penghidap berasa tidak puas buang air besar, perut membuncit atau sakit perut.

Sering sembelit boleh menimbulkan menyebabkan beberapa simptom seperti bau mulut dan tubuh yang tidak menyenangkan, selain sukar menumpukan perhatian, mengantuk, malas, lesu kronik, artritis, hilang selera makan, sakit kepala dan masalah kulit.

Sering sembelit dan tidak di rawat secara sempurna akan menyebabkan pengambilan makanan berkhasiat menjadi kurang bernilai.

Toksin yang ada dalam aliran darah akibat sembelit menimbulkan beban kepada organ hati untuk menjalankan detoksifikasi secara berkesan. Hasilnya nutrien tidak dapat sampai kepada sel yang memerlukannya.

Sembelit juga menyebabkan bahan bertoksik tidak dinyahkan daripada tubuh dengan sempurna.


Kerap sembelit boleh menyebabkan pembentukan kanser usus besar. Ia dikaitkan juga dengan pembentukan diverticulosis (kantung terbentuk pada dinding kolon tanpa berlaku keradangan) dan apendiks mengalami keradangan.

Najis yang mengeras akibat sering mengalami sembelit menyebabkan ia mudah melekat pada dinding usus besar dan boleh menyebabkan usus tersumbat.

Sembelit Shaklee


Kurang minum air dan makanan tinggi fiber juga boleh menyebabkan sembelit. Amalan mengambil cuka epal/tamar juga membantu meredakan dan mencegah sembelit.

Selain itu, anda boleh mengamalkan product shaklee yang boleh membantu anda mengatasi masalah sembelit.Kanak-kanak Berusia Seawal Setahun

Ibu-ibu boleh beri anak-anak yang mengalami masalah sembelit minuman MealShake Shaklee yang kaya dengan kandungan Fiber yang diperlukan tubuh badan.

MealShake ini boleh di campur dengan susu harian anak atau minuman kegemaran anak seperti milo. 

Bancuhan MealShake adalah dengan mengunakan air suam. Bancuh dengan air yang bersuhu panas boleh merosakkan nutrisi yang ada dalam MealShake.

Dewasa

Bagi orang dewasa pula, anda boleh mengamalkan HerbaLax , Alfalfa Complex , Ostematrix  dan juga Lecithin . 

Amalkan minum air masak sekurang-kurangnya 3 liter sehari akan membantu anda mengatasi masalah sembelit. 

Bagi Ibu Hamil pengambilan HerbaLax dan Alfalfa Complex tidak digalakkan. Ibu-ibu boleh ambil Ostematrix dan Lecithin untuk atasi masalah ini. 

Bagi Ibu Berpantang & Menyusukan, ibu-ibu boleh ambil Alfalfa Complex, Ostematrix & Lecithin . 

BAGI PESAKIT SLE, AUTOIMUN, G6PD, TALASEMIA TIDAK DIGALAKKAN MENGAMBIL ALFALFA DAN HERBLAX . Atasi masalah sembelit dengan segera : Farah 011 277 94946 .
↧↧↧↧↧  Klick Untuk Dapatkan Maklumat Lanjut ↧↧↧↧↧
 

Agen Vivix Shaklee Ready Stock Batu Pahat

Assalamualaikum. Anda mencari Agen Vivix Shaklee yang berhampiran dengan anda.? Pada yang berada di kawasan Batu Pahat, Sri Gading, Parit ...

Popular Posts