Kebaikan Gula-Gula Getah

Siapa dekat sini suka makan gula-gula getah.? Anda tahu kebaikan makan gula getah.? Kenapa anda makan gula getah.? Sebab hendak hilangkan sisa makanan yang terselit di gigi kan.? Di entry kali ini, Farah kongsi sedikit mengenai gula-gula getah.


Apa Itu Gula-Gula Getah


  • Gula-gula getah merupakan sejenis ‘makanan’ unik yang dikunyah dalam tempoh masa tertentu (selalunya dalam 20 minit) yang secara relatifnya mempunyai nilai kalori (tenaga) yang rendah.



  • Adalah penting untuk membaca label gula-gula getah yang dipilih agar ia boleh membantu anda mengenalpasti jenis dan kandungan yang boleh memberi faedah kepada kesihatan mulut.


Jenis gula-gula getah:


  1. Bergula - seperti sukrosa
  2. Tidak bergula (mempunyai pemanis tiruan - seperti sorbitol dan xylitol)

Gula-gula getah yang bergula jika dikunyah boleh menyumbang kepada penghasilan asid yang boleh menyumbang kepada pereputan gigi (karies gigi). Ia dicirikan oleh penurunan sederhana pH pada plak gigi. Kajian klinikal menunjukkan terdapat peningkatan insiden karies gigi bagi individu yang menggunakan gula-gula getah bergula berbanding dengan kumpulan kawalan yang tidak mengunyah gula-gula getah.

Gula-gula getah dengan pemanis tiruan secara umumnya, tidak boleh dicerna oleh bakteria di dalam mulut oleh itu ia tidak menyebabkan karies gigi. Berdasarkan eksperimen jangka masa pendek, ia boleh menyumbang kepada remineralisasi enamel gigi. Ia juga menunjukkan ciri-ciri anti karies gigi melalui rangsangan penghasilan air liur. Kajian klinikal menunjukkan xylitol mempunyai peranan anti karies yang lebih baik berbanding dengan sorbitol.


Peranan Gula-gula Getah


  • Gula-gula getah terdapat dalam pelbagai perisa. Perisa inilah yang merangsang penghasilan air liur sehingga 10 kali ganda menyebabkan peningkatan penghasilan air liur, peningkatan pH air liur serta memberikan kebaikan terhadap keseimbangan remineralisasi atau demineralisasi permukaan enamel gigi (lapisan gigi yang paling luar). Air liur ini turut berperanan dalam membersihkan sisa makanan dalam mulut.



  • Bikarbonat yang terhasil dalam air liur yang dirangsang adalah lebih tinggi berbanding dengan air liur dalam keadaan rehat (tiada kunyahan). Bikarbonat meneutralkan asid yang dihasilkan oleh bakteria dan mencegah karies gigi peringkat awal dari menjadi lebih teruk.


Gula-Gula Getah Boleh :-


  1. Merangsang penghasilan air liur
  2. Meneutralkan asid plak gigi
  3. Merangsang remineralisasi enamel gigi
  4. Membantu mencegah pembentukan karies gigi


Waktu Yang Sesuai



  • Masa paling sesuai gula-gula getah dikunyah ialah selepas makan dan selepas mengambil snek (khususnya yang bergula) dan dikunyah selama sekurang-kurangnya 20 minit. Gula-gula getah membantu mengembalikan pH air liur ke tahap normal dengan peningkatan penghasilan air liur.



  • Pesakit yang mengambil ubat-ubatan seperti antidepressants, beta blockers atau pesakit Sindrom Sjogren iaitu pesakit yang menerima rawatan radioterapi di kawasan kepala dan leher akan mengalami kesan sampingan iaitu masalah kekeringan mulut (Xerostomia). Gula-gula getah mungkin boleh membantu dalam mengurangkan ketidakselesaan masalah kekeringan mulut dengan merangsang pengeluaran air liur dari baki tisu/kelenjar air liur yang kurang berfungsi. Dengan kaedah penjagaan kebersihan mulut yang baik, keselesaan mulut akan bertambah baik serta risiko karies gigi akan berkurangan.



Lepas ini, jom lkita makan gula-gula getah. Tetapi perlu  diingatkan gula-gula getah perlu dibuang ke dalam tong sampah selepas digunakan bagi memastikan kebersihan alam sekitar.